vendredi 28 mai 2010

Paru dans le KNACK du 27 mai 2010. Arrogance flamingante digne de celle des SS.

27 mei 2010 om 06u24

Willen de Franstaligen de Vlaamse faciliteitengemeenten wel?

Maakt Eric Van Rompuy (midden) zich zorgen om niets? © Reporters

In de zes Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel wonen naar schatting nog 20 à 30 procent Nederlandstaligen. En als Vlaanderen die grotendeels verfranste gemeenten nou eens gewoon aan Brussel gaf? Welke compensaties voor de Vlamingen in dat geval? Als de splitsing van de sociale zekerheid een brug te ver is, kunnen de Franstaligen dan misschien hun eis tot herfinanciering van Brussel laten vallen?

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) laat weten dat de uitbreiding van Brussel dan wel de taalproblemen in de faciliteitengemeenten uit de wereld helpt, ‘maar geen oplossing biedt voor de structurele onderfinanciering van Brussel’.

Ook Marcel Cheron, institutioneel expert van Ecolo, is er lang niet zeker van dat de aanhechting van de rijke faciliteitengemeenten Brussel wel extra inkomsten zal opleveren. ‘De ene econoom zal zeggen dat Brussel daar inderdaad zijn voordeel mee doet. De andere zal erop wijzen dat door de toename van kapitaalkrachtige inwoners de zogenaamde solidariteitsbijdrage voor Brussel vermindert, waardoor de som per saldo negatief is.’

Cadeau voor Vlaanderen

Volgens senator Francis Delpérée, grondwetspecialist van het CDH en souffleur van Joëlle Milquet in communautaire aangelegenheden, is de aansluiting van de faciliteitengemeenten bij Brussel eigenlijk ‘een cadeau voor Vlaanderen’. ‘Op die manier halen de Franstaligen Vlaanderen een doorn uit de voet. Het hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over de benoeming van de burgemeesters en heeft dus een politiek probleem minder.’
Voor Delpérée kan de uitbreiding van Brussel ‘hooguit één aspect’ zijn van een oplossing voor B-H-V, want blijft nog steeds het verlies van Franstalige stemmen in de rest van Halle-Vilvoorde. ‘Ik wil het behoud van een effectief en bruikbaar stemrecht voor álle Franstaligen in Halle-Vilvoorde’, aldus Delpérée.

In dat geval is het misschien nog beter kersen eten met FDF-voorzitter Olivier Maingain. Ook voor Maingain is de uitbreiding van Brussel de prijs die de Vlamingen moeten betalen voor een splitsing van B-H-V. Maar in tegenstelling tot Francis Delpérée heeft Maingain na die uiteraard denkbeeldige Brusselse uitbreiding geen extra eisen meer in Halle-Vilvoorde. ‘Als de zes faciliteitengemeenten bij Brussel zouden worden gevoegd, vormen de andere gemeenten van Halle-Vilvoorde samen met Leuven logischerwijs de kieskring Vlaams-Brabant’, aldus Maingain, die aangeeft dat hij daarmee ruim 60 procent van zijn potentiële kiezers, Franstaligen die buiten de faciliteitengemeenten wonen, zou opgeven.

De (schaarse) Vlamingen in de faciliteitengemeenten die dan mee naar Brussel moeten verhuizen, hoeven zich echt geen zorgen te maken, zegt de FDF-voorzitter nog. ‘Het FDF zal nauwgezet over hun taalrechten waken.’

2 commentaires:

jan demarez a dit…

"Arrogance flamingante digne de celle des SS."

Quelle age avez vous???

Vivre au rand est il ci difficile pour vous????
Quel menaces avez vous déja subit? Concret?

Aurait vous eu les menaces aussi si vous parlait un peu de néerlandais?
Je sens pour vous la plus grande menace est des gens qui vous dites de parler de Néerlandais.
Big deal!

Le Résistant a dit…

In mijn land zijn de fascisten niet welcome.

Si je devais devenir citoyen de la république Vlaanderen "flamandisée tot en met" je me sentirais insulté par une carte d'identité égale à une carte de membre d'un parti Nazi.

A mon âge, 62 ans, j'ai vu mon pays agressé, insulté et pillé par une Flandre qui se persuade être la victime des francophones. Quel triste déclin.

En ik spreek helaas vlaams en ken goed de complexen van mijn landgenoten