lundi 16 mai 2011

Les flamingants pas contents du rejet de l'amnistie !!!!

Franstalige politici verwerpen amnestievoorstel

maandag 16 mei 2011 om 09u24

De Franstalige partijen verzetten zich tegen een debat over amnestie voor collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog.

De Senaat besliste een wetsvoorstel van het Vlaams Belang rond amnestie in overweging te nemen.

De Senaat besliste een wetsvoorstel van het Vlaams Belang rond amnestie in overweging te nemen. © Belga

Afgelopen donderdag besliste de Senaat een wetsvoorstel van het Vlaams Belang rond amnestie in overweging te nemen. De zaak veroorzaakte verdeeldheid tussen Vlamingen en Franstaligen.
Minister van Justitie Stefaan De Clerck vindt dat het debat op een volwassen manier moet gevoerd worden. "Misschien moet men ook bereid zijn te vergeten, want het gaat om het verleden", zo zei De Clerck zondag in een debat op de RTBF. “We moeten hierover in het parlement op een serene en transparante manier kunnen discussiëren. Er is nood aan een debat zonder nationalisme en los van het emotionele. We moeten het verleden proberen te begrijpen en werken aan onze toekomst", aldus nog De Clerck.

De suggestie van De Clerck doet zondag stof opwaaien aan Franstalige kant. Zo liet MR-senatrice Christine Defraigne al verstaan dat de uitlatingen van De Clerck de deur openzetten voor "het herschrijven van de geschiedenis" en voor "revisionisme".
"Positie De Clerck op de helling"
"Onaanvaardbaar", zo reageert ook Ecolo-Senaatsfractieleider Jacky Morael. Volgens Morael bewijst de suggestie dat het politieke klimaat in Vlaanderen "extreem rot, ongezond en antidemocratisch" is.

Ook CDH en PS hebben kritiek op de suggestie van De Clerck. "Aberrant en schandalig", zo zegt PS-Senaatsfractieleider Philippe Mahoux.
FDF-voorzitter Olivier Maingain vindt dan weer dat De Clerck zijn positie als justitieminister op de helling zet met zijn uitspraken. "Als we niet in lopende zaken zouden zijn, zouden we minstens een debat moeten voeren over zijn aanblijven" als minister, zei Maingain maandag op La Première.
Open VLD neemt afstand
Ook de Vlaamse liberalen nemen nu afstand van de uitspraken van De Clerck. "Ik vind niet dat we het verleden kunnen vergeten, zeker niet voor dit onderwerp", reageert Open VLD-voorzitter Alexander De Croo.

Zonder het debat al volledig te willen voeren in de media, benadrukt de liberaal dat het vergeten van de collaboratie geen optie kan zijn. "Dat is altijd ons standpunt geweest. Maar we moeten er wel over kunnen spreken", aldus De Croo.

De Franstalige partijen verzetten zich al langer tegen de bespreking van elk amnestievoorstel. In het verleden kregen ze daarbij steeds de steun van de Vlaamse socialisten en groenen. Afgelopen donderdag was Groen! nog de enige Vlaamse partij die tegen de bespreking van het Vlaams Belang-voorstel stemde. (Belga/TE) 

Aucun commentaire: