samedi 17 septembre 2011

Pseudo élite flamingante obsédée par ses complexes et frustrations linguistiques.


Bart Maddens vindt BHV-akkoord ‘prestatie van Vlamingen’

vrijdag 16 september 2011 om 08u15
Politicoloog Bart Maddens noemt het bereikte BHV-akkoord een ‘prestatie van de Vlamingen en dan vooral van Wouter Beke’.
Politicoloog Bart Maddens
Politicoloog Bart Maddens © Belga
Politicoloog Bart Maddens van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) noemt het BHV-akkoord dat formateur Elio Di Rupo bereikte met de acht onderhandelende partijen een “aangename verrassing” en “een prestatie van de Vlaamse onderhandelaars en dan vooral van CD&V-voorzitter Wouter Beke.”
Naar de Leuvense politicoloog is de in Vlaamsnationalistische middens populaire Maddens-doctrine genoemd. Die doctrine bepleit een afwachtende houding aan Vlaamse kant wat betreft de staatshervorming om zo de druk te verleggen naar de Franstalige kant.
Maddens noemde op de VRT-radio het bereikte BHV-akkoord een “aangename verrassing” omdat er geen grote toegevingen gedaan zijn. Hij spreekt zelfs van een “prestatie van de Vlamingen en dan vooral van Wouter Beke (CD&V).”
Maar hoewel het niet allemaal kommer en kwel is, is het ook niet meteen allemaal rozengeur en maneschijn: “In de lepel suiker die de Franstaligen krijgen, zit ook een bittere pil voor de Vlamingen: het uitzonderingsstatuut van de Franstaligen in de faciliteitengemeenten.” Maddens gaat ervan uit dat die gemeenten op die manier opgegeven worden.
Maddens: ‘Drempel inschrijvingsrecht uit Egmontpact verdwijnt’
Ander punt van kritiek is de manier waarop die toegeving gedaan werd. De Franstaligen moeten zich niet verplaatsen, klinkt het. “Waar in het Egmontpact van 1977 bepaald werd dat de Franstaligen zich moesten gaan inschrijven in Brussel, moeten ze nu simpelweg hun kiesbrief omdraaien.” De drempel uit het Egmontpact verdwijnt op die manier, aldus Maddens.
Maddens: ‘Moeilijk moment voor N-VA’
Wat de impact van het akkoord op de N-VA betreft, moet er niet flauw gedaan worden: “Dit is duidelijk een moeilijk moment voor de N-VA: dit akkoord sluit te dicht aan bij de nota van Bart De Wever om van een kaakslag te spreken.” Waar de N-VA wel gelijk in heeft, vervolgt Maddens, is dat we voorlopig nog niet echt weten waar we over spreken.
“Een groot vraagteken bijvoorbeeld, is die ‘communauté métropolitaine’: wordt dat, zoals Olivier Maingain van het FDF zegt, een lege doos? Of een Trojaans paard waarmee Franstalige bevoegdheden binnen gehaald worden?” (SD)

Aucun commentaire: