mercredi 12 mai 2010

Le flamingant bruxellois qui ne cache pas son projet d'annexer et flamandiser Bruxelles. 12 mai 2010.

Bert Anciaux: 'We moeten roder worden’

Bert Anciaux

Bert Anciaux © Belga

'Ik ben er zeker van dat we B-H-V na de verkiezingen zullen kunnen oplossen’, zegt Bert Anciaux, die straks de derde plaats krijgt op de Senaatslijst van de SP.A, in Knack.

U zegt dat de SP.A op en top Vlaams moet zijn, maar dat is toch nog altijd allesbehalve evident voor veel socialisten?

Anciaux: Laten we naar de feiten kijken: er zijn in dit land nog nooit communautaire stappen gezet zonder de socialisten, en ook vandaag wil de SP.A een grote staatshervorming. Ik ben ervan overtuigd dat Siegfried Bracke de bal compleet misslaat als hij beweert dat hij wel naar de N-VA moest stappen omdat hij een grote staatshervorming nastreeft.

Als dat je doel is, moet je je net aansluiten bij een correcte maar gematigder Vlaamse partij die ook bereid is om compromissen te sluiten. En dus niet bij de N-VA of het Vlaams Belang.

In uw nieuwe boek ‘De tijd baart rozen’ klaagt u dat staatshervorming tegenwoordig te veel wordt verengd tot een streven naar meer efficiëntie en welvaart.

Anciaux: Verschrikkelijk vind ik dat. Als de gemeenschappen meer kansen krijgen, zal er ook meer gemeenschapsgevoel en verbondenheid groeien. Maar daar wordt amper over gepraat. Vooral sinds de verkiezingen van 2007 gaat het communautaire debat meer en meer over de financiële transfers en de sociaaleconomische toekomstkansen van Vlaanderen.

Sommigen doen alsof het Vlaanderen economisch meteen voor de wind zal gaan zodra er een nieuwe staatshervorming komt. Dat is pure volksverlakkerij.

U bent tegenwoordig een confederalist?

Anciaux:
Dat ben ik altijd geweest. Ik hoop dat artikel 35 van de grondwet eindelijk eens wordt toegepast, zodat we duidelijkheid krijgen over wat de gemeenschappen nog samen willen doen en wat niet. Daarna moeten we ervoor zorgen dat we een sterk confederaal bestuursniveau hebben. Eens we dat eindpunt hebben bereikt en in een echt confederaal land leven, zou ik zelfs de invoering van een nationale kieskring zien zitten.

U pleit zelfs voor een samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en de Franse Gemeenschap.

Anciaux: Inderdaad. Dan zou de Franse Gemeenschap activiteiten kunnen organiseren voor de Franstaligen die in Vlaanderen wonen en vice versa. Als Vlaams minister van Cultuur heb ik in Vlaanderen nog Chinese projecten toegelaten die vanuit China werden gefinancierd. Daar had niemand problemen mee.

Maar het grote verschil is dat China de bevoegdheden van de Vlaamse overheid binnen Vlaanderen niet in twijfel trekt. De Franse Gemeenschap doet dat vooralsnog wel.

Franstalige initiatieven in Vlaanderen en Vlaamse projecten in Wallonië? De N-VA en het FDF zullen u graag zien komen.

Anciaux: Een grote staatshervorming is met die partijen dan ook niet mogelijk. Als de MR, waartoe het FDF behoort, niet in de federale regering had gezeten, dan was B-H-V nu al gesplitst. Daar ben ik van overtuigd.

De SP.A en de PS kunnen een gemeenschappelijk communautair kader uittekenen, en ook CD&V en CDH hadden volgens mij een gemeenschappelijke lijn kunnen vinden. Maar de val van de federale regering heeft roet in het eten gegooid.

Tussen de Open VLD en de MR was het water anders dieper dan ooit.

Anciaux: Dus moeten we hopen dat de liberalen in de volgende regering niet nodig zullen zijn. En niet alleen met het oog op de staatshervorming. (lacht)

Ann Peuteman

Aucun commentaire: