mardi 28 juin 2011

La vanité flamingante dans toute sa splendeur

Kris Peeters wil niet langer op de tweede plaats komen

maandag 27 juni 2011 om 06u19

Vlaams minister-president Kris Peeters wil voortaan op eigen houtje regeringsleiders uitnodigen. Hij wil niet langer via de premier passeren. 'De tijd dat Vlaanderen op de tweede plaats komt, is voorgoed voorbij.'

Mark Rutte en Kris Peeters
Mark Rutte en Kris Peeters © Foto ANP

Kris Peeters (CD&V) is op dit ogenblik in de Verenigde Staten op handelsmissie onder voorzitterschap van prins Filip. In een gesprek met de kranten De Morgen en De Standaard laat hij verstaan dat hij het beu is dat Vlaanderen altijd via de premier contacten met andere landen moet onderhouden.

Mark Rutte
Peeters eist het recht op om zelf bilaterale contacten met regeringsleiders te onderhouden. Met een bezoek aan de Nederlandse premier Mark Rutte voegt hij op 4 juli de daad bij het woord. De afspraak met Rutte dateert al van voor het conflict tussen Vlaanderen en Nederland over de Hedwigepolder.

Vlaamse bevoegdheden
'De tijd dat de deelstaten op internationaal vlak op de tweede of de derde plaats staan, is voorgoed voorbij,' zegt Peeters. 'Als het over Vlaamse bevoegdheden gaat, zal de Vlaamse minister-president voortaan het initiatief nemen. Als de federale premier iemand uitnodigt, dan hoef ik daar ook niet over geraadpleegd te worden.

Premier Leterme wil voorlopig niet reageren op de plannen van partijgenoot Peeters.

Aucun commentaire: