mercredi 27 juillet 2011

Lamentations de Eric Van Rompuy.

Eric Van Rompuy: ‘Wat moesten we anders doen?’

woensdag 27 juli 2011 om 06u07
‘Mijn partij heeft een enorm risico genomen door weer in de onderhandelingen te stappen’, zegt CD&V’er Eric Van Rompuy.
Eric Van Rompuy
Eric Van Rompuy © Filip Naudts
Alle ogen waren de afgelopen weken op CD&V gericht. Dat had alles te maken met de halfslachtige reactie van die partij op de nota van formateur Elio Di Rupo (PS). Vorige week bleken ze dan ineens toch aan de onderhandelingstafel te willen aanschuiven. Als ze tenminste de garantie kregen dat er alleen over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de staatshervorming zou worden gepraat.
‘Mijn partij heeft hoe dan ook een enorm risico genomen door in die onderhandelingen te stappen’, zegt Eric Van Rompuy. ‘Niet alleen kan die beslissing verkeerd overkomen bij de publieke opinie, ze kan ook consequenties hebben voor de Vlaamse regering. Maar wat konden we anders doen toen de N-VA plots afhaakte?’

Ook afhaken? Uw partij heeft toch een jaar lang herhaald dat ze nooit zonder de N-VA in een regering zou stappen? 
Van Rompuy: Dat is altijd onze bedoeling geweest. Tot voor kort gaf de N-VA dan ook de indruk dat ze wel degelijk tot een akkoord wou komen. ‘Maar alles veranderde zodra Di Rupo zijn nota had voorgesteld. De Wever torpedeerde de tekst en noemde de formateur in één adem incompetent en zelfs perfide. Ondertussen zei zijn partijgenote Liesbeth Homans dat er tegenwoordig met geen enkele Franstalige partij nog een compromis mogelijk is. Dus ook niet na nieuwe federale verkiezingen. Nooit meer. Dan beland je natuurlijk vanzelf in de logica van het einde van België. Wat konden wij doen? Meestappen in dat discours? Wij zijn geen separatisten, hè.

CD&V kreeg het de voorbije maanden hard te verduren. Eerst werd uw partij het schoothondje van de N-VA genoemd en nu wordt ze van verraad beschuldigd. 
Van Rompuy: Daarom is er voor ons maar één uitweg meer mogelijk: we moeten resultaten boeken. Pas als we een stevig palmares kunnen voorleggen, maken we kans om het vertrouwen van de publieke opinie terug te winnen. Als we nu beslisten om niet mee te onderhandelen en in het najaar dus wéér met lege handen naar de kiezer moesten, zou dat echt nefast zijn. (APE)

Aucun commentaire: