jeudi 18 août 2011

Enfin un des rares à oser tenir tête aux revendications flamingantes.


Olivier Maingain schuift drie BHV-elementen naar voren

donderdag 18 augustus 2011 om 09u46

FDF-voorzitter Olivier Maingain gooit drie BHV-elementen op tafel, Charles Michel houdt daarover zijn lippen op elkaar.
Charles Michel, François-Xavier de Donnea en Olivier Maingain.
Charles Michel, François-Xavier de Donnea en Olivier Maingain. © Belga
Die moeten ervoor zorgen dat ‘Brussel niet in zijn carcan wordt gesloten’, legt Maingain donderdag uit in Le Soir en op de RTBF.

Daags voor de eerste plenaire vergadering van de voorzitters van de acht betrokken partijen, legt Maingain opnieuw de nadruk op drie elementen: de uitbreiding van Brussel, de ‘volledige toepassing’ van het minderhedenverdrag van de Raad van Europa en de uitbreiding van de bevoegdheden van de Franse gemeenschap in de Vlaamse rand.

Er kan sprake zijn van een combinatie van deze drie stokpaardjes, zegt Maingain. ‘Hoe meer de nadruk ligt op het ene, hoe minder die misschien op het andere kan liggen, dat maakt deel uit van de dynamiek van de onderhandelingen’, luidt het.

Maingain wil een dubbele logica hanteren: stappen vooruit op het vlak van de rechten van de Franstaligen in de rand en het doorbreken van het carcan waarin Brussel in Vlaanderen is opgesloten.
Charles Michel zwijgt
MR-voorzitter Charles Michel houdt voor aanvang van zijn onmoeting met formateur Elio Di Rupo de lippen stijf over de drie elementen van Maingain . MR zal amendementen indienen, luidde het, zonder te verduidelijken of het om de voorstellen van Maingain gaat. De voorzitter van de Franstalige liberalen zei nog dat 'MR de muur is tegen het separatisme en het preseparatisme'.
Di Rupo zet voort
Daags voor de eerste vergadering met de acht partijen zet formateur Elio Di Rupo donderdag de bilaterale contacten voort die dinsdag van start gingen. MR-voorzitter Charels Michel beet 's ochtends de spits af. Na hem volgen op de middag vicepremier Laurette Onkelinx voor de PS en in de namiddag cdH-voorzitster Joëlle Milquet.
De onderhandelaars moeten eerst een akkoord over BHV en het communautaire vinden, zoals CD&V-voorzitter Wouter Beke eiste, daarna volgt het sociaal-economische. (Belga/SD)

mardi 16 août 2011

Diktat flamingant sur BHV.


‘Vlaamse grenzen liggen voor onderden jaren vast’

dinsdag 16 augustus 2011 om 09u10
© Belga
‘De grenzen van Vlaanderen zijn vastgelegd voor honderden jaren.’ Met die woorden wees CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert resoluut elke uitbreiding van Brussel in ruil voor een splitsing van BHV af. 
Bogaert herhaalde dinsdagochtend op de RTBF-radio het partijstandpunt: de hoofdstad uitbreiden is uit den boze. Zijn partij is wel bereid ‘enkele toegevingen te doen in de faciliteitengemeenten’.
Zo sprak hij over een lokaal inschrijvingsrecht, de omzendbrief-Peeters en de benoeming van de drie niet-benoemde burgemeesters.

Bogaert: ‘Di Rupo zal zoiets niet voorstellen’ 
‘Maar als we opnieuw gaan praten over het wijzigen van de grenzen van Brussel, en bijgevolg over de grenzen van Vlaanderen, dan zal er een groot probleem zijn’, waarschuwde het Kamerlid.
Bogaert zei nog overtuigd te zijn dat formateur Elio Di Rupo (PS) dergelijke voorstellen niet zal maken. (Belga/SD)