mercredi 30 mai 2012

N-VA is fascistisch.


'N-VA is fascistisch' (Frans parlementair rapport)

woensdag 30 mei 2012 om 09u33
'In Vlaanderen zijn Franstaligen slachtoffer van iets dat op vervolging lijkt en een deel van de N-VA is de facto fascistisch.' Uit een Frans parlementair rapport blijkt dat onze zuiderburen een erg hard beeld van Vlaanderen en de N-VA hebben.
Liesbeth Homans en Bart De Wever
Liesbeth Homans en Bart De Wever © Belga
Frankrijk wil een juist beeld krijgen van de politieke situatie in België. Daarom stuurden onze zuiderburen vorig jaar twee parlementsleden naar ons land.

Hun onderzoek ter plaatse bestond vooral uit gesprekken met Franstalige en Nederlandstalige politici. De conclusies van de parlementsleden, zopas gepubliceerd door Le Vif en nu ook door De Morgen, zijn op zijn minst ontluisterend.

'Vlamingen zijn intolerant'
'Vlamingen zijn egoïstisch, ondankbaar, intolerant en fascistisch,' staat in het officiële rapport. 'De situatie in België is ernstig, bijna hopeloos.' De Franse parlementsleden geloven niet in het voortbestaan van België als land.

'Bart De Wever is een separatist'
De onderzoekers noteerden ook opmerkelijke uitspraken uit de mond van hun Franstalige gesprekspartners. 'Bart De Wever is een separatist met een S zo groot als de Eiffeltoren,' zegt Baron Paul Buysse. 'De nationale mechanismen zijn vervalst, ten voordele van Vlaanderen,' zegt voormalig minister van defensie André Flahaut.

'België is een totale mislukking'
De parlementsleden spraken naar eigen zeggen ook met Bart De Wever zelf. Ze noteerden dat de N-VA-voorzitter België 'twee verschillende landen' noemt 'met twee verschillende democratieën. Een totale mislukking.'

'Franstaligen slachtoffer van iets dat op vervolging lijkt'
Tijdens het debat over het rapport werd duidelijk dat de twee parlementsleden niet alleen staan met het beeld dat ze hebben van de Vlamingen en de N-VA. 'We moeten signaleren dat de houding van de Vlamingen soms onaanvaardbaar is,' stelde een Frans PS-parlementslid. 'In Vlaanderen zijn de Franstaligen af en toe slachtoffer van iets dat op vervolging lijkt.'

Volgens Christian Bataille (PS) is het rapport nog veel te positief voor Bart De Wever.  'Een deel van de N-VA is de facto fascistisch.' (EE)

Aucun commentaire: