mercredi 11 juillet 2012

Le flamingant dans toute sa splendeur et son arrogance.


Peeters scherp in 11 juli-toespraak voor 'beledigend taalgebruik' van Reynders

woensdag 11 juli 2012 om 09u26
Met een vurige 11-juli-toespraak met pittige opmerkingen voor onder meer Didier Reynders ontlokte Vlaams minister-president Kris Peeters applaus en boegeroep.
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op de 11 juli-viering in Kortrijk. © Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) spaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) niet in zijn 11 juli-toespraak. Zijn publiek deed dat ook niet met Peeters, toen die over BHV sprak.

In zijn 11 juli-toespraak in Kortrijk noemde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) de uitspraken van federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) “beledigend taalgebruik voor Vlaanderen”.

Reynders reageerde eerder scherp op de oproep van Peeters om Vlaanderen een prominentere plaats te geven op het Europese toneel. Reynders: “Vlaanderen moet eerst zijn eigen problemen oplossen voor het een grotere rol op Europees niveau eist”. Met die uitspraken bewijst Reynders, aldus Peeters, te weigeren “de realiteit te aanvaarden”.

Steven Vanackere: ‘Reynders moet respectvoller spreken over collega’s’

Ook partijgenoot van Peeters en federaal collega van Reynders minister van Financiën en vicepremier Steven Vanackere vond de uitspraken van Reynders niet kunnen. In het Radio 1-programma De Ochtend klonk het: “Didier Reynders moet respectvoller spreken over collega’s. Ik vind dat echt.” Maar ook de uitspraken van partijgenoot Peeters kunnen niet op Vanackere’s goedkeuring rekenen: Peeters' uitspraak dat “Reynders niet langer in de weg mag staan” zou hij “niet over de lippen krijgen”.

Applaus en boegeroep voor Peeters

Peeters zelf was tijdens zijn toespraak ook even doel van hoon. Hij huldigde de splitsing van BHV als een splitsing zonder toegevingen aan Wallonië en zonder uitbreiding van Brussel. Dat wekte weinig sympathie, maar integendeel boegeroep, op bij de radicalere Vlamingen in het publiek.

Applaus was er dan wel weer voor Peeters’ waarschuwing richting federale regering. Zij mogen de overdracht van bevoegdheden die in de zesde staatshervorming vervat zitten, niet laten slabakken. Peeters schoof onder applaus 2014 naar voren als eindpunt van het proces. (Belga/SD) 

Aucun commentaire: