dimanche 23 septembre 2012

Selon Verhostadt, la N-VA est un parti d'extrême droite.


Verhofstadt vindt N-VA extreemrechtse partij

zaterdag 22 september 2012 om 17u30
Voormalig premier Guy Verhofstadt heeft in een interview met de RTBF uitgehaald naar de N-VA. De N-VA vindt het "moeilijk om ernstig te blijven reageren op zulke gratuite verwijten".
Guy Verhofstadt © Belga
Volgens Verhofstadt heeft zijn partijgenoot Patrick Dewael "geen ongelijk" als hij die partij extreemrechts noemt, "als je de vele mensen van extreemrechts op hun lijsten ziet", verklaarde hij.

Dewael noemde de N-VA in juli al eens "het nieuwe platform voor extreemrechts". Verhofstadt, momenteel fractieleider van de liberalen in het Europees parlement, volgt hem daarin.

Verhofstadt vindt dat de nationalistische stroming, sterk aanwezig in Vlaanderen maar ook elders in Europa, een doodlopend straatje is in de context van de mondialisering. "De nationalisten zeggen dat om de werkgelegenheid en de sociale zekerheid te beschermen, men zich moet terugtrekken achter de nationale grenzen. Dat is een leugen. Om ons eigen sociaal model te verdedigen, moeten we in een Europees kader werken", aldus Verhofstadt.
Slotoffensief tegen N-VA
De N-VA vindt het bij monde van ondervoorzitter Ben Weyts "moeilijk om ernstig te blijven reageren op zulke gratuite verwijten".
"Verhofstadt noemde ook Sarkozy extreemrechts. Dat is typisch voor hem: al wie zijn hoogdravende analyses niet deelt, is meteen extreemrechts", vindt Weyts. "Een en ander past blijkbaar in het slotoffensief van de traditionele partijen tegen de N-VA. En dat zal de komende weken alleen nog maar erger worden, vrees ik", gaat hij verder.

Weyts vindt ook dat de N-VA "de enige echt pro-Europese partij is". "Zo pleiten wij bijvoorbeeld al lang voor het onverkort uitvoeren van de Europese aanbevelingen voor sociaal-economische hervormingen", klinkt het. "Open Vld zit samen met PS-minister Magnette in de regering, die Europa een rechts complot noemt." (Belga/TE) 

Aucun commentaire: