lundi 13 février 2012

Super ordinateur flamand (fabriqué en Asie) !!! Où va se loger la vanité flamingante ???

HP bouwt Vlaamse Supercomputer aan Gentse universiteit

De snelste supercomputer in China heet 'Tianhe', ofwel 'Milky Way'.
De eerste Vlaamse Supercomputer, die aan de Gentse universiteit zal ondergebracht worden, wordt gebouwd door het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP). De computer heeft een prijskaartje van 4,2 miljoen euro en wordt de grootste supercomputer van België, meldt het vakblad Data News.
Het VSC of Vlaams Supercomputer Centrum is een partnerschap tussen de vijf Vlaamse universitaire associaties: de Associatie K.U.Leuven, vzw Associatie Universiteit Gent, Universitaire Associatie Brussel, Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen en de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg.

De supercomputer komt in het Datacenter van de Universiteit Gent, dat vorig jaar in gebruik genomen werd. Het systeem zal ook kunnen gebruikt worden door alle onderzoekers in de instellingen van de universitaire associaties en internationale onderzoekers.

De Vlaamse Supercomputer zal in productie gaan in de tweede helft van 2012, zegt Data News. "De supercomputer met RedHat als besturingssysteem zal een piekprestatie hebben van 155 teraflops, wat merkelijk meer is dan de 90 teraflops waarvan in 2010 nog sprake was. HP heeft resoluut gekozen voor de Sandy Bridge technologie van Intel met een totaal van 8.500 computerkernen." (belga/odbs)
30/01/12 19u06