dimanche 20 janvier 2013

Ce type devrait être traîné en justice; avec lui on recommence les années 1930.


'Franstalige liefde voor België gaat door de maag' (Bart De Wever)

zondag 20 januari 2013 om 11u21
Bart De Wever stelt zich vragen over het zogenaamde patriotisme van de Franstaligen.
Bart De Wever © Belga
N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever kijkt met verbazing naar het 'prachtige stukje toneel' dat de Franstaligen de laatste tijd opvoeren.Hij verwijt hen dat hun liefde voor België vooral om centen draait, zo zei De Wever in De Zevende Dag op de vrt.

‘Zij zijn de patriotten, zij zijn degenen die van België houden, de Vlamingen zijn de echtbrekers, de egoïsten. Terwijl de liefde van de Franstaligen voor het land eigenlijk vooral door de maag gaat: ze willen geld, zo veel mogelijk en zo lang mogelijk. En ze willen Brussel. Zo ver reikt hun liefde maar’, analyseert De Wever. ‘Maar het zal niet waar zijn dat Brussel in Franstalige handen zal terechtkomen’, verweert de N-VA-voorzitter zich nog.
Bart De Wever verwijt de Franstaligen dat ze in dergelijke morele termen spreken en vindt het jammer dat veel Vlamingen daarin trappen. 'Door zo straf uit te halen op voorhand, lokken ze commentaren uit bij de Vlamingen, die al beginnen terugdeinzen.' De Wever verwijst daarmee naar de uitspraken van Vlaams minister-president Kris Peeters, die het confederalisme van N-VA van tafel veegt. 'Men is anderhalf jaar op voorhand al aan het toegeven. Ik hoop daarom dat N-VA in 2014 incontournable wordt', aldus De Wever.
De Wever noemt het gedrag van de Franstaligen bovendien 'een paradox'. 'Ze hopen de N-VA te kunnen afhouden en dat er nog eens 4 jaar status quo komt. Maar tegelijk bereiden ze er zich op voor dat dat niet mogelijk zal zijn.'

Brussel
Over het confederalsime is het debat onder de verschillende partijen al stevig losgebarsten. Zaterdag stelde het Vlaams Belang op een nieuwjaarsreceptie nog haar "Hoofdstad-manifest" voor, waarbij Brussel de tweetalige hoofdstad van een onafhankelijk Vlaanderen wordt. Vicepremier Laurette Onkelinx, die binnenkort aan het hoofd van de Brusselse PS-afdeling zal komen te staan, zegt dat de Franstalige verankering van Brussel moet worden versterkt. Ze zegt ook dat Brussel 'een natuurlijke relatie' heeft met Wallonië. 'Brussel is grotendeels Franstalig', luidt het.
Bart De Wever zelf wil echter nog niet te veel kwijt over de rol van Brussel in het confederalisme. ‘Volgend jaar organiseren wij een congres om ons standpunt daarover verder te verduidelijken.’ (TE)